Yüz gebede 2 oranında görülen dış gebelik döllenmiş olan yumurtanın rahim içi yerine vücutta başka bir alana genellikle de tüplere yerleşmesidir.
Yüz gebede 2 oranında görülen dış gebelik döllenmiş olan yumurtanın rahim içi yerine vücutta başka bir alana genellikle de tüplere yerleşmesidir. Yumurtalık çevresinde döllenme gerçekleştikten sonra döllenen yumurta bir taraftan bölünerek çoğalır bir taraftan tüp içinde yol alarak rahim duvarına ulaşır. Bu aşamada oluşan bir problem nedeni ile gebelik tüp içine yerleşirse dış gebelik oluşmuş olur.
Dış gebelik oluşumunda en belirgin risk faktörleri geçirilmiş enfeksiyon, operasyon veya endometriyozis nedeni ile tüplerde olan tıkanıklıklar ve yapışıklıklardır. Daha önce dış gebelik öyküsü olanlar, ileri yaş gebelikler, sigara, geçirilmiş operasyonlar veya küretajlar risk oluşumuna neden olur.
Adet gecikmesi, lekelenme şelkinde kanama ve kasık, karın ağrısı en sık belirtilerdir. Teşhis genellikle ultrason ve ardışık Bhcg değerleri nadirende endometriyal biopsi ile konur.
Dış gebelikte embriyonun sağlıklı gelişip gebeliğin devam etme ihtimali yoktur. Gebeliğin sonlandırılması tek seçenektir. Gecikmiş tedavi iç kanama, acil operasyon ve hatta anne ölümüne neden olabilir. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavide medikal tedavi ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Medikal tedavide metotraksat isimli kemotrapatik ajan kullanılır. Ardışık bhcg takibi ile tedavi sonucu değerlendirilir. Cerrahi tedavide laparaskopik olarak tüpün açılıp dış gebeliğin alınması, tüpün alınması seçenekleri mevcuttur. İç kanama geçiren kişiye ise acil karın içi operasyon yapılır.
Gecikmiş dış gebelik sorunları ile karşılaşmamak için gebelerin gebelik takibi için 5-6. haftalarda hekime başvurması önerilir.