Gebelik ve Doğum

Gebelerde Ağız ve Diş Sağlığı Tedavisi

Ağız sağlığı hem gebelik hem de tüm hayat boyunca dikkatle korunmalıdır. Sağlıklı ağız ve dişler kalp, diyabet, alzheimer, solunum enfeksiyonları ve pek çok hastalık açısından koruyucudur.

Gebelerde Ağız ve Diş Sağlığı Tedavisi

Gebelerde Ağız ve Diş Sağlığı Tedavisi

Ağız sağlığı genel sağlığın önemli bir parçasıdır ve hem gebelik hem de tüm hayat boyunca dikkatle korunmalıdır. Sağlıklı ağız ve dişler kalp, diyabet, alzheimer, solunum enfeksiyonları ve pek çok hastalık açısından koruyucudur. Kadınların pek azı gebelikten önce ve gebelikte rutin dişhekimi muaynesi yaptırmaktadır. Annenin ağız bakımının iyi olması doğumdan sonra anneden bebeğe bakteri geçişini azaltır. Bazı çalışmalar diş ve çevresindeki enfeksiyonların erken doğum oranını artırdığını göstermesine karşın diş müdahalelerinin erken doğumu artırdığı kanıtlanamamıştır.

Gebelikte Ağız

Gebelikte bazı fizyolojik değişiklikler ağız içinde belirgin değişikliklere neden olabilir. Bunlar gebelik gingiviti (diş eti iltihabı) problemsiz diş eti lezyonları, dişlerde sallanma, dişlerde erezyon, çürükler ve diş çevresi iltihaplarıdır. Gebe bu durumların diş kaybına neden olmaması için doğru ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri ile kendini korumalıdır.

Diş Problemlerinin Gebelik Üzerine Etkisi

Gebelikte en çok sigara içenler ve düşük gelirli gebeler diş problemi yaşar. Diş problemleri ile erken doğum oranı artar. Buna karşın gebelikte yapılan diş tedavilerinin erken doğum oranını azalttığı gösterilememiştir. Diş problemleri ile gebelik komplikasyonları arasında kesin kanıt olmamasına rağmen gebelikte yapılan diş tedavilerinin gebe ve bebek açısından sakıncası yoktur. Ayrıca diş tedvilerinin annenin genel sağlığına faydası vardır.

Tavsiyeler

  • İyi ağız ve diş sağlığının anahtarı  düzenli ağız ve diş bakımıdır.
  • Ağız ve diş sağlığının genel sağlıkla kesin ilgisi olmasına rağmen gebelik sonuçlarını kötüleştirdiğine dahil kesin bilgi yoktur.
  • Sağlıklı ağız ve dişe sahip annelerden doğan bebeklere bakteri geçişi daha azdır.
  • Tüm gebeler ağız ve diş sağlığı açısından değerlendirilmelidir.
  • Gebelik öncesi yada ilk üç ay içinde diş hekimi kontrolü uygun olur.
  • Acil tedavi (kanal tedavisi, dolgu yada çekim) gerektiği durumlarda gebeliğin her aşamasında tedavi uygulanabilir. Tedaviyi geciktirmek durumu daha çözümsüz hale getirebilir.
  • İlk üç ayda bulantı kusması olan yada reflüsü olan gebelerin antiasid ilaçlar yada soda içmeleri ağız bakımına yardımcı olabilir.
  • Gebeler gebelikte diş hekimleri ile bağlantılı olmalıdır.
  • Gebelikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel önlemlere örneğin şekerli gıda ve içecekler tüketilmemesi, günde 2 kez fırçalanması, günde bir kez diş ipi kullanılması ve senede iki kez diş hekimi kontrolü gibi uyulmalıdır.
  • Gebelik sırasında ağız ve diş için koruma önlemleri, teşhis, tedavi güvenle yapılabilir. Buna karının ve troidin kurşun yelekle korunduğu röntgen filmi ve anestezi için kullanılan lokal anestezikler (epinefrinli yada epinefrinsiz lidokain) dahildir.
Güncelleme Tarihi: 12.06.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz