Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik Takibi 7. Hafta

Bu hafta bebeğinizin gelişen kol ve bacaklarında el ve ayaklarının ortaya çıkar ancak bunlar şu an için bir yüzgeçe benzeyen organlardır. Bebeğiniz teknik olarak hala bir embriyodur ve kuyruk kemiğine bağlı bir eklenti gibi gözüken küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk 5 hafta içinde yok olur. Bebeğiniz geçen haftaya göre iki kat büyüklüğe ulaştı ve şu an boyu 1cm oldu.

Yüzün karakteristik yapıları şekillenmektedir. Gözlerde koyu benekler oluşmaya başlar. Eğer rahminizden içeriye bakabilseydiniz; onun minicik gözlerini (şu an renkleri bellidir) kaplayan göz kapağı çukurlarını, burnunun ucunu ve kağıt kadar ince olan derisinin altından geçen minik damarlarını görebilirdiniz. Burun delikleri ve kulak bölgelerinde çukurlaşma başlar. Beyninin hızla her iki tarafı da gelişiyor ve ilik kemiği şekillenip alyuvarları üretmeye başlayana kadar, karaciğerleri bu görevi üstleniyor. Kapanan beyin-omurilik kanalı içerisinde beyin ve omurilik gelişir. Şu anda sindirimine yardımcı olacak insülin hormonunu üretecek olan pankreası ve apandisi de var. Kalpte sol ve sağ odacıklar oluşur.

Küçük bedenine besin ve oksijen taşıyan bağımsız kan damarı gibi olan, göbek bağına bağlanmış bağırsaklarında bir düğüm vardır. Artık siz de vücudunuzda bazı değişiklikler hissedersiniz. Uyku hali, sabah yorgunluğu ve aşerme gibi erken gebelik bulguları gelişir. Meme uçlarınız daha belirgin hale gelir. Memelerde dolgunluk ve gerginlik artar. Kabızlık ve hazımsızlık beraberinde karında gerginlik olabilir. Bu arada rahim ağzında da değişiklikler olmaktadır. Sümüksü bir akıntı (mukus plağı) rahim ağzını kapatarak rahim içini korumaya alır.

Çevrenin de etkisi ile aşırı yemek yememeye çalışın. Gebelikteki tüm beslenme desteği anne içindir. Bebek anneden tüm ihtiyacı olan maddelerden ihtiyacı kadarını alır. Bu haftalarda gebelik henüz çok küçüktür ve annede bebeğin ihtiyacı olan her şey yeterince vardır. Annenin aşırı beslenmesi hiçbir şekilde bebeğe yaramayacaktır. Bu nedenle normal yeme düzeninde ani değişiklikler yapmak için henüz erkendir. Sadece dengeli beslenmeye, az az sık sık yemeye çalışmalısınız. Bulantı ve kusması olanlar asla kendini zorlamamalıdır. Daha çok midenin rahat ettiği şekilde beslenmelidirler.

Bulantı neden olur?

Bulantı tüm gebeliklerin %30-50'sinde görülmektedir. Genellikle 12-14 hafta civarında kendiliğinden kaybolur. Yükselen gebelik hormonları neden olarak gösterilebileceği gibi psikolojik faktörler de bulantıda etkili olabilir. Bazen bulantıya kusma da eklenebilir. Kusma genellikle sabah saatlerinde sıklıkla olsa da günün her saatinde görülebilir.

Bulantıyı önlemek için ne yapmalısınız?

Sabah yataktan kalkmadan önce kraker ya da bisküvi gibi gıda maddelerinden birkaç adet atıştırın ve bunları yedikten sonra yataktan kalkın. Günlük öğününüzü üç öğünde değil, beş ya da altıya bölerek alın. Sıvıları yemekler arasında alın. Yemekler esnasında fazla sıvı alarak midenizi doldurmayın. Midenize ve bağırsaklarınıza dokunan yiyeceklerden uzak durun.

İLETİŞİM ve RANDEVU FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz